İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok ağır sektörde işlerin daha kolay bir hale gelmesi ve kısa sürede bitirilmesi için vinçler tercih edilir. İnsan gücünün kaldıramayacağı birçok yükü kaldıran vinçler ile hem daha profesyonel çalışmalar elde edilir hem de çok da ha kısa sürede işlerin tamamlanması mümkün olur. Vinçlerin kullanımı konusunda bilgisi olmayan kişilerin vinç kullanması istenmeyen ve sonuçlarının çok ağır olacağı birçok kötü sonuç doğurur. Bu nedenle vinç kullanmak için mutlaka vinç kullanma konusunda eğitimi olan operatörlerden yardım alınmalıdır. Vinç kullanma konusunda eğitimli olan vinç operatörleri ile vinçleri de daha güvenli şekilde kullanmak ve can kaybına neden olmadan çalışmayı bitirmek mümkün olur.
İçindekiler
Vinçlerin Teknik Kontrolleri Yapılmalıdır
Vinçlerin kullanım süresi boyunca düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekli muayene işlemlerinin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir. Sürekli kullanıma bağlı olarak bütün elektronik araçlarda olduğu gibi vinçlerde de parça arızaları meydana gelebilir. Bu nedenle her vincin belirli aralıklarla vinç kancalarının, demir halatlarının, frenlerinin, durdurucu mekanizmasının ve vinç sapanlarının kontrol edilmesi ve daima çalışır vaziyette olmaları sağlanmalıdır.
Çalışma Alanının Kontrolü Önemli
Vinçler ağır iş makineleridir bu nedenle birçok durumda olağanüstü özenli ve ilgili bir çalışma gerektirir. Vinç kullanımına gerek duyulması halinde vinç sahaya girmeden önce sahada bulunmak ve saha hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerekir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra eğer alan vinç kullanımı için gerekli zemin şartlarına sahipse bu incelemenin ardından vinç alana getirilmelidir.
Vinçlerin Kullanım Kılavuzları Dikkatli Okunmalı ve İkazlara Uyulmalıdır
Her vincin kaldırma kuvveti ve ağırlık mukavemeti bir diğer vinçten farklıdır. Bu nedenle her vinç kullanımından önce söz konusu vincin kullanım talimatları öğrenilmeli ve mukavemetleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Şayet vincin ağırlığını geçen malzemelerin kaldırılması ya da taşınması durumunda vincin kendini tartmaması sonucunda çok büyük kayıplar ve kazalar meydana gelebilir.
Vincin Çalışma Parametrelerine Dikkat Edilmelidir
Vinçler birçok durumda bilgisizce kullanılır ve kısa sürede işin bitmesi için süreç hızlandırılır. Olası kazalar ile karşı karşıya kalmamak ve masraflar ile karşılaşmamak için vinç kullanımından önce vinçlerin parametreleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Vincin gerekli yük kapasitesini açmadan son derece güvenilir bir şekilde çalışmaların sürdürülmesi mümkündür.
Manevracıların Her Bir Hareketleri Hayati Önem Taşır
Vinçler genelde ağır yüklerin bir noktadan bir diğer noktaya taşınmasını sağlar. Ağırlığı ve genişliği çok yüksek olan malzemeler vinç halatı ile kolay bir şekilde aktarılabilir. Ancak vinç kullanımı sırasında operatör her zaman her noktayı göremez. Birçok kör noktanın görülmesi konusunda manevracılar operatörlere destek olur. Yükün kaldırılması ve taşınması esnasında daha sonra indirilme esnasında mutlaka manevracı ile iletişim halinde olmak ve onun direktiflerini dikkate almak oldukça önemli bir konudur. Her ne koşulda olursa olsun acil müdahale gerektiren durumlarda manevracının bir talimatı ile operatör çalışmayı durdurmayı bilmelidir.
Manevracı da görevini tam olarak yerine getirebilmek için operatör ile göz teması kurabilecek bir noktada kurmalıdır. Şayet çok azla hareket eden ve göz mesafeden uzaklaşan bir manevracının operatöre sağlıklı direktifler vermesi beklenemez. İşlem bitene ve çalışma sonlanana kadar hem manevracının hem de operatörün olası riskleri göz önünde bulundurması ve gerekli kurallara tam anlamı ile uyması gerekmektedir.
Dinlenme Aşamasında Yükler Vinçte Bırakılmamalıdır
Vinç kullanımı esnasında olası bir mola verilmesi halinde vinç üzerinde eğer bir ağır malzeme taşınıyorsa bu malzeme taşındığı noktaya indirilmeli ve vinç üzerinde bırakılmamalıdır. Operatör vinçten indiği amdan itibaren olası aksaklık veya sorun meydana geldiğinde operatör müdahale edemeyeceği için yükün savrulması ve etrafa zarar vermesi ya da can kaybına sebebiyet vermesi olası bir durumdur. Bu tür riskler ile karşıya kalmamak için vinç mola halindeyken çalışmaz konuma getirilmeli ve toplanarak durdurulmalıdır.
Vinç Kabininde Operatör Harici Kimse Bulunmamalıdır
Vinç operatörleri için ayrılan komuta merkezi sadece operatörler için uygundur ve sadece operatörün güvenliğini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle vinç kabini içerisinde operatör haricinde ikinci bir kimsenin bulunmaması gerekir. Bununla birlikte vincin herhangi bir noktasından da yine halatlara asılma ya da zincirlere tutunma gibi olaylarda direk müdahale edilmeli ve kişiler olabildiğince vinçten uzaklaştırılmalıdır.