Ağır kitle ve hacimli olan şeyleri bir yerden bir yere taşıyan vinçlerin bakımları oldukça önemlidir. İşlevleri bir eşyayı bir yerden bir yere taşımak olan bu makinelerin tüm çeşitleri aynı görevle çalışmaktadır. Görsel olarak birbirlerine benzeyen bu makinelerin iş gördükleri alanlar birbirinden farklıdır.
Özellikle şantiye ve limanlarda sıklıkla kullanılan bu makinelerin iş güvenliği sağlığı açısından belirli periyodlarda bakım yapılması gerekir. Vinç makinelerinin bakım ve kontrolleri; gözle muayene, teknik muayeneye uygun ve taşınabilir yük kapasitesine göre yapılmaktadır. Firmamız alanında uzman teknisyenleri ile tüm vinç makinelerinin bakımlarını düzenli olarak yaptırmaktadır. Sizler vinç kiraladığınız zaman uzman kadromuzun güvencesinde sadece işinize odaklanacaksınız.
İçindekiler
Vinçlerin Bakımında Kontrolü Yapılan Parçalar Hangileridir
Ağır yükler taşıyan bu makinelerin verimli bir şekilde çalışabilmesi için, belirli sürelerde temizlik, ayar, yağlama ve muayene kontrollerinin yapılması gerekir. Donanımlarının güçlenmesi ve hayati tehlike yaşanmaması için yapılan bu bakımlar vincin ömrünün uzayarak, işletmenin de kayıplarını en aza indirmektedir. Fiziki olarak yapılan kontrollerde kiralık vinç modelinin, mekanik donanımları, elektrik ve taşıma ekipmanları kontrol edilir.
Deforme olmuş ve paslanmış parçalar gözden geçirilerek, gevşemiş cıvata varsa sıkılaştırılır, kasnak ve tamburlar çatlamışsa değiştirilir. Fren sistem parçaları kontrol edilerek balata ve mandalların eskimiş parçaları varsa değiştirilir, zincir tahrik dişlileri aşırı ısınmışsa zincir gerilmesi olmaması için kontrol edilir. Enerji unsurları yeterli derecede güvenli olup olmadığına bakılır, limit anahtarları ve buton istasyonları denetleyici yükleyicilerin bozulmaması için mutlaka kontrol edilir. Yapılan tüm bu kontroller alanında nitelikli kişiler tarafından yapılmalıdır. Sepetli vinç kiralama yaparken de kontrollere dikkat etmek gereklidir.
Vinçlerin Periyodik Bakım Süreleri
Kullanım durumlarına göre vinçlerin periyodik bakımları değişkenlik göstermektedir. Kimisi saatlik, haftalık, kimisi de aylık ve yıllık olmak üzere bakım süreleri belirlenir. Vinçlerin fiziki muayenelerinin kullanıcı olan operatör tarafından da kullanmadan mutlaka yapılması gerekir. Vinç operatörü, üretici firma tarafından verilen vincin kullanım kılavuzu doğrultusunda; işletme ve acil durum ekipmanları, hidrolik parçalarda sızıntı olup olmadığı, fren sistemleri, emniyet anahtarları ve kilitlerini ayrıca halatların kontrolünü de yapması gerekir. Kontrol yapıldıktan sonra seyir defterine yazılmalı ve vinç üzerinde görünür bir noktada olmalıdır.
Vinçlerin Bakımını Kimler Yapabilir
Vinçler insan gücüyle tanınamayacak şeyleri taşımamıza yardımcı olan vinç makinelerinin bakımı kesinlikle teknik personel ve makine mühendisleri tarafından yapılmalıdır. İşi bilmeyen herhangi birisi tarafından yapılmaya çalışırsa, iş yapılması esnasında vinç operatörü ve etrafındaki kişileri tehlikeye atmış oluruz.
Vinçlerin yük kaldırma yeterliliği kontrolü içinde dinamik yük deneyi, statik yük deneyi ve kararlılık deneyi yapılır. Vinçlerin kullanım sıklığına göre denetim ve kontrolleri değişkenlik gösterir. Vinç makinelerine zamanında ve düzenli olarak bakım yaptırmanız, çalışanlarınız ve sizler için hem sağlıklı hem de maddi olarak daha avantajlı olacaktır. Tüm kiralık vinçlerimiz firmamız tarafından bakımı yapıldıktan sonra sizlerin hizmetine sunulmaktadır. Firmamızın güvencesinde rahatlıkla kiralık vinçlerimizi, zorlu işleriniz için kiralayabilirsiniz.
Vinç Denetimine Gerek Duyulma Sebepleri
Yasal standartlar ve gereklilikler doğrultusunda, tüm vinç makinelerinin belirli sürelerle kontrol edilmesini gerektirir. Her gün veya bazı aralıklarla iş yerlerinde kullanılan vinçler, kullanım kaynaklı yıpranma yaşayabilmektedir. Bu yıpranmalar zamanla arızaya ve en kötüsü de iş kazalarına sebep olarak iş yerinizi ve çalışanlarınızı tehlikeye sokabilmektedir.
Rutin kontroller ve denetimle yaşanabilecek olası aksi durumların da önüne geçilmiş olunuyor. Geri dönüşü olmayan kazaların önüne geçip, önleme alabilme ve olası maddi hasarları da engellemek adına her zaman denetimler fayda sağlamaktadır. Sahada en az 2000 saat iş deneyimi olan, vinç makineleri hakkında bilgisi olan, deneyimli ve işlevsel özellikleri bilen kişiler tarafından denetlenmektedir.
Vinçlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Olmalıdır?
Ağır iş makineleri içerisinde yer alan vinci kullanırken ve sonrasında ciddi önlemler almamız gerekir. Düzenli olarak bakımı yapılmayan vinçleri kesinlikle kullanmamalıyız. Uygun yük ve ağırlığa göre vinç seçimini yapmalıyız aksi takdirde iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atmış olur. Vinç operatörleri mutlaka iş gözlüğü kullanmalıdırlar.
Müşterilerimizden gelen talepleri her zaman dikkate alıyor ve çalışmalarımıza bu doğrultuda yön veriyoruz. Son model ve bakımı yapılmış vinç kiralama için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim numaralarımız sayfamızda yer almaktadır. Siz de işinizi güvence altına alarak aksamadan yapmak istiyorsanız kiralık sepetli vinç incelemeden karar vermeyin.